ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να έχει θετική στάση

Διδάξτε τη θετική σκέψη στο παιδί σας: πώς να έχει θετική στάση στην καθημερινή του ζωή.

Η ζωή πάντα ευνοεί αυτούς που ξέρουν να χαμογελούν. Εξού και είναι πολύ σημαντικό να προσφέρετε στο παιδί σας χαρούμενες κι ευτυχισμένες στιγμές για να ξεκινήσει καλά τη ζωή του και να έχει πάντα ισορροπία & ευ-ζην. Αυτό ονομάζεται θετική σκέψη!

Η θετική σκέψη δεν έρχεται ποτέ μόνη της. Είναι λίγο σαν ένα φυτό που το ποτίζουμε και το φροντίζουμε. Το να έχεις θετική στάση, είναι κάτι σαν κι αυτό. Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας, βοηθήστε το να ορίσει μικρές προκλήσεις και επιτεύξιμους στόχους που δείχνουν υποστήριξη, αλλά και σαφήνεια. Αντί να του λέτε “Είσαι ο καλύτερος”, μιλήστε του για τα δυνατά του σημεία και ενισχύστε την αποφασιστικότητά του: "Μπορείς να το κάνεις", "Πιστεύω σε εσένα", είναι τόσες οι εκφράσεις που θα τον κάνουν να χαμογελάσει.

Χωρίς καμία πίεση, απλά καθοδηγούμε τις επιθυμίες του χωρίς όμως να του εγγυηθούμε το αποτέλεσμα. Νίκη ή ήττα, η ευτυχία δεν έχει σχέση με το αποτέλεσμα. Μια κακή βαθμολογία; Ένας χαμένος αγώνας; Δεν πειράζει! Αύριο θα υπάρξουν νέες νίκες.

Για να αποφύγετε τις στενοχώριες και το “κατσούφιασμα”, τίποτα καλύτερο από λίγη συζήτηση. Η λέξη "αποτυχία" πρέπει να απαγορευτεί από το λεξιλόγιό του. Οποιαδήποτε εμπειρία είναι καλή για να το βοηθήσει να αναπτυχθεί και του προσφέρει τόσα πολλά: γνώση, αναμνήσεις, νέους φίλους ή και διασκέδαση. "Έχασα! Είμαι κακός παίκτης!”. Μην πείτε στο παιδί σας ποτέ ότι είναι “κακός” σε κάτι. Είναι λάθος! Όλοι μπορούμε να χάσουμε κάποια στιγμή. Συμβαίνει σε όλους! Ακόμα και σε μια μαμά.

Όταν κάτι δεν το πετυχαίνουμε, τελειώνει εκεί. Μας ορίζουν πολλά περισσότερα από τα αποτελέσματα των πράξεών μας. Το να κάνει το παιδί ένα σφάλμα ή ένα λάθος δεν θα πρέπει να το οδηγεί στο να πει αμέσως: "Είμαι ηλίθιος" ή "Δεν θα τα καταφέρω ποτέ". Δεν αφήνουμε τέτοιες εσφαλμένες ιδέες να του μπουν στο κεφάλι. Απλά το βοηθάμε να διορθώσει αυτή την άποψη για τον εαυτό του, να σταθεί γερά στο επίπεδο του και το ενθαρρύνουμε να ξαναπροσπαθήσει στο μέλλον.

Η θετική στάση ξεκινάει τώρα!

footerlogo