ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Διδάξτε τα παιδιά σας πώς να πλένονται

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αρχίσουν να πλένονται μόνα τους. Φυσικά θα πρέπει να τους βοηθήσουμε λίγο στην αρχή, αλλά τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα. Ιδού μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουμε...

- Αφήστε τα να πλύνουν το σώμα και να μαλλιά μόνα τους. Δείξτε τους τον τρόπο στην αρχή και επιβλέψτε κυρίως το ξέβγαλμα για να αποφύγετε τις πλημμύρες. Επιλέξτε σφουγγάρια, πετσέτες ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο σε σχέδια που αγαπούν για να κάνετε το μπάνιο τους πιο διασκεδαστικό! Όταν δείτε ότι είναι σε θέση να πλένονται μόνα τους, αφήστε τα να το κάνουν - απλά ελέγξτε που και που ότι το κάνουν πάντα το ίδιο καλά όσο και την πρώτη μέρα!

- Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα που θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν: μια με έντονα χρώματα για παράδειγμα, για να τα βοηθήσει να πάρουν το χρόνο που χρειάζεται για ένα καλό βούρτσισμα. Βοηθήστε τα να πιέσουν το σωληνάριο για να βγάλουν την οδοντόπαστα έξω και υποσχεθείτε τους ότι σύντομα θα μπορούν να το κάνουν μόνα τους μόλις μάθουν. Στη συνέχεια, μπορείτε να βουρτσίζετε κι εσείς τα δόντια σας δίπλα τους και να τους προτείνετε να παίξουν το παιχνίδι του "καθρέφτη" όπου θα πρέπει να αντιγράφουν τις δικές σας χειρονομίες. Ενθαρρύνετέ τα να το κάνουν και στο τέλος προσθέστε: "Τώρα κάνουμε κι ένα δεύτερο βούρτσισμα για να σιγουρευτούμε ότι τα δόντια μας είναι εξαιρετικά καθαρά!”.

- Τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν εύκολα να βουρτσίζουν μόνα τους τα μαλλιά τους. Επιλέξτε μια μαλακή βούρτσα εύκολη στη χρήση. Δείξτε τους πώς να τη χρησιμοποιήσουν και ενθαρρύνετέ τα τους, λέγοντάς τους ότι το κάνουν πολύ καλά. Εάν έχουν μακριά μαλλιά, μπορείτε να τα βοηθήσετε με τους κόμπους. Εάν ταυτόχρονα τους εξηγήσετε τι κάνετε, θα μάθουν πολύ γρήγορα.

- Για το πρόσωπο τους, δώστε τους ένα υγρό πετσετάκι και καθοδηγήστε τα. Καλύτερα πρώτα να μην χρησιμοποιήσουν σαπούνι και έτσι να αποφύγετε το τσούξιμο στα μάτια.

- Για το πλύσιμο των χεριών όμως το σαπούνι είναι απαραίτητο: διασκεδάστε παρέα δείχνοντας τους πώς να κάνουν αφρό, αλλά μην ξεχάσετε να τους δείξετε και πώς να τα ξεπλύνουν καλά.

Εσείς, καταφέρατε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν μόνο τους τα δόντια τους; Πείτε μας πώς τους μάθατε (ή όχι!) να πλένονται χωρίς να πλημμυρίζουν όλο το σπίτι!

footerlogo