ΔΕΣ ΕΔΩ ΙΔΕΕΣ

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους

Η μικρή βοήθεια που χρειάζεται από εσάς για να γνωρίσει νέους φίλους στο σχολείο.

Το παιδί σας κάνει τα πρώτα του βήματα στο σχολείο και όπως και πολλοί γονείς, κατανοείτε πλήρως τις δυσκολίες κοινωνικοποίησης του. Ακόμα κι αν το σχολείο είναι το σύμπαν του -ένα σύμπαν που όμως δεν ελέγχετε- υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει τη θέση του και τους φίλους του.

Πρώτα από όλα να θυμάστε συνέχεια ένα πράγμα: δεν μπορείτε να το αναγκάσετε να έχει κολλητούς.

Το σχολείο είναι ο τομέας του, μια μικροκοινωνία στην οποία πρέπει το ίδιο μόνο του να βρει τη θέση του. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να το ακούσετε. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν αρκετά να είναι μόνοι τους στον «μοναχικό» κόσμο τους και δεν υποφέρουν απαραίτητα επειδή δεν έχουν φίλους.

Εάν το παιδί σας παραπονιέται ανοιχτά ότι δεν έχει φίλους ή κανείς δεν θέλει να παίξει μαζί του, προσπαθήστε πρώτα να καταλάβετε τι συμβαίνει στο σχολείο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα συμπεριφοράς που μπορείτε να εντοπίσετε και να αποκαταστήσετε στο σπίτι.

Μιλήστε μαζί του για τη στάση του απέναντι στους συμμαθητές του και καθορίστε τι μοιάζει να είναι ίσως προβληματικό. Μην το επικρίνετε άμεσα, βοηθήσετέ το να κατακτήσει ορισμένες «φιλικές» συμπεριφορές αλλά ακούστε πρώτα από όλα από το ίδιο το παιδί αυτά που το ενοχλούν εκείνο στις συμπεριφορές των άλλων.

Αυξήστε κατά πολύ την επαφή & τη συζήτηση με το παιδί σας. Αρχίστε ενθαρρύνοντάς το να εκφραστεί για το ποιες είναι οι ανάγκες του, τα συναισθήματα ή οι επιθυμίες του. Η επικοινωνία είναι ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσει ένα παιδί τον εαυτό του και να μπορέσει να δημιουργήσει στην συνέχεια σχέσεις. Εάν είναι ντροπαλό, βοηθήστε το να καταλάβει τις δικές του ξεχωριστές «αρετές». Αυτό θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή του και θα τον βοηθήσει να ανοίγεται πιο εύκολα στους συμμαθητές του. Πηγαίνετε το στην παιδική χαρά ή στο πάρκο το συντομότερο δυνατόν ή γράψτε το σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να το διευκολύνει στο να συναναστρέφεται τους άλλους.

Περιττό να το πιέσετε για το οτιδήποτε. Αφήστε το χρόνο να κάνει την δουλειά του και το ίδιο το παιδί να πάρει το χρόνο του -όσος κι αν είναι αυτός-, ενθαρρύνοντάς το διαρκώς. Μην ξεχνάτε πως κάθε άτομο έχει τον δικό του ρυθμό. Απλά σταθείτε δίπλα του...

footerlogo